Paineensietokykyä harjoittelemalla urasi ottaa uusia kierteitä

Miten pääsen etenemään haluamiini tehtäviin? Miten saan saan naulattua haluamani pestin jossain toisessa yrityksessä? Minulta on kysytty vinkkejä uralla etenemiseen ja jaan tässä omat näkemykseni siitä, miten saat haluamasi työn. Jos sinä et vielä osaa sanoa, mitä haluamasi työ sisältää, selvitä se ensin. Anna prosessille myös tilaa olla ja muovautua.

Neuvon asiakastani ensimmäisenä pohtimaan, mitä ominaisuuksia hänen haluamassaan työssä vaaditaan ja sen jälkeen peilaamaan niitä omiin ominaisuuksiin. Voit pohtia asiaa omalla kohdallasi. Onko osaamispakissani tarvittavat ominaisuudet ja taidot? Erityisesti mitä korkeammalle urallasi tavoittelet, sitä enemmän tarvitset henkisiä taitoja. Paineensietokyky, tunteiden hallinta, vuorovaikutustaidot jne. Uskon täysin siihen, että tarvittavat taidot on opittavissa. Toki omista luontaisista taipumuksistasi on apua, mutta esimerkiksi vaikkapa johtajan taidot kehittyvät, kun niitä haluaa kehittää.

Tärkeimmät opittavat asiat:

  1. Epämukavien tunteiden tunnistaminen ja niiden kanssa toimiminen
  2. Avoimen utelias suhtautuminen virheisiin, omiin ja toisten
  3. Luottamuksen löytäminen henkisten harjoitteiden avulla

Jos ajatellaan johtajan paikkaa tai vastaavia vastuun kantamista edellyttäviä paikkoja, joihin moni niiden korkean palkan tai statuksen vuoksi pyrkii, paineensietokyky on eittämättä yksi tärkeimmistä ominaisuuksista. Onko sinulla tavoitteena vastuullinen tehtävä? Miten hyvin otat vastaan paineistetussa tilanteessa ongelmat ja haasteet vastaan? Miten reagoit ja miten toimit, kun asiat eivät mene niin kuin sinä olet suunnitellut? Oletko liipasinherkkä? Ammutko alas muut ennen kuin itsesi? Vai säilyykö sinulla toimintakyky turbulenssissakin?

Vaikka et olisi päivääkään toiminut johtajan tehtävissä, voit helposti selvittää oman paineensietokykysi ja johtajan taitosi. Kiinnitä huomiosi siihen, miten toimit arjen haastavissa tilanteissa. Jos sinulla on lapsia, he varmasti osaavat painaa oikeita nappuloita. Jos vanhempasi ovat hengissä, veikkaan, että hekin saavat sinut jossain vaiheessa raiteiltasi. Puoliso ei tajua? Liikenteessä on törttöileviä autoilijoita? Meillä kaikilla on jotain, mikä saa meidät pois tolaltamme. Kysymys kuuluu: miten näissä tilanteissa toimin? Säilyykö minulla toimintakyky vai reagoinko jollain näistä tavoista: raivo, mykkäkoulu tai paikalta poistuminen.

Työssä kuin työssä joutuu tilanteisiin, joissa asiat eivät mene niin kuin olisi ollut hyvä tai olisi itse halunnut. Miten sinusta huokuu ulospäin hammasten kiristys? Aniharva pystyy peittämään tunteitaan ja ajatuksiaan täysin. Sisäinen kiehunta kuplii energiana läpi kovankin panssarin ja erityisesti herkät ihmiset aistivat sen. Lisää kysymyksiä: Oletko reaktiivinen ihminen vai pyritkö kasvattamaan välimatkaa impulssin ja reaktion välillä? Patoatko tunteitasi työpaikalla ja päästelet niitä ulos kotioloissa? Miten suhtaudut itseesi kun mokaat? Oletko itsellesi armollinen? Osaatko päästää irti menneistä tapahtumista? Asioista, joita alaisesi ja/tai kollegasi ovat tehneet väärin? Suhtaudutko lempeästi? Tämä kaikki huokuu sinusta esiin niin hyvässä kuin pahassa.

Voisitko valmistautua tulevaan työhösi jo nykyisessä työssäsi? Keskittyisit kehittämään henkistä kapasiteettiasi nykytehtävissä. Tehtävät ei ole ehkä sitä mitä sinä haluat, mihin sinut on luotu, mutta voit hyödyntää tilaisuuden oppia niitä taitoja, joita tulet tarvitsemaan unelmien työssäsi. Jos et ole nyt työelämässä, voit harjoittaa henkistä kapasiteettiasi arjen tilanteissa. Ympärilläsi on varmasti sopivia sparraajia. Lapset, vanhemmat, puoliso, harrastuskaveri. Haasta itseäsi vuorovaikutustilanteissa. Opettele kuuntelemaan mitä toisella on sanottavaa, yritä ymmärtää. Vuorovaikutuksen jumalat ovat puolellasi.

Vaadi aina enin itseltäsi. Kenenkään muun ei pidä tehdä yhtään sen enempää kuin sinun. Löydä itsestäsi se asenne, että kaikki mitä toiset tekevät on hyvää. Tekemisessä on aina positiivinen aie taustalla. Kannusta toisia heidän toimissaan. Kannusta kollegojasi vaikka he olisivat mielestäsi kyvyttömiä ja patalaiskoja. Anna toisille krediittiä tehdystä työstä. Meditoi. Tyhjennä mielesi aika ajoin ajatuksista ja opettele tunnistamaan haitalliset ajatukset. Kun alat oppia luottamaan elämään ja eteen tuleviin haasteisiin opettajana, olet ansainnut mustan vyön tässä lajissa. Ja todennäköisesti se urakin on lähtenyt ihan uusille kierteille!

(Visited 41 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *